RSS

Fondant au chocolat

08 Mar

Kad mājās nekā nav, tad jācep Šokolādes fondantu. Šodien, par godu sieviešu dienai, tas arī tapa, jo visas sastāvdaļas mājās bija.

Pirms kāda laika klīdu pa dažādām recepšu vietnēm internetā un uzgāju kārdinošu bildi ar svešādu nosaukumu – Fondant au chocolat. Sāku lasīt un pie pirmās rindkopas sapratu – būs jāmēģina uztaisīt. Skan taču kārdinoši?

„Vislabākais fondants ir tad, kad to, izņemtu no krāsns, pārdur ar dakšiņu, un ārā iztek mīksta šokolādes masa. Pasniedz ar vaniļas mērci vai saldējumu. Ja fondantu nedaudz pārcepsi, tas būs sauss, bet tik un tā gards un būs motivācija mēģināt vēl, lai sanāktu perfekts.”

Tā kā receptē dotas sastāvdaļas 8 personām, bet mēs esam 2 ēdājas, tad nu ķēros pic pārrēķiniem. Tā kā likās, ka oriģinālā 1 porcija ir maza, ņēmu apmēram pusotru porciju uz cilvēku.

Sastāvdaļas:

60 g melnās šokolādes

60 g sviesta

45 g cukura

3 olas

15 g kartupeļu cietes

Pagatavošana:

Ieslēdzu krāsni, lai sāk silt līdz 190 grādiem un sagatavo formiņas. Tā kā man nav vienas porcijas izmēra trauciņu, tad improvizēju un salocīju no folijas. Un labi, ka tā – cik esmu redzējusi trauciņus, tie visi ir maziņi, bet ar šo produktu daudzumu formiņas ir vajadzīgas apmēram krūzes izmērā. Trauciņa dibenā ieklāju cepamā papīra ripiņu, kas nedaudz apsmērēta ar sviestu.

Šokolādi salauzu gabaliņos, sviestu sagriezu gabaliņos. Bļodiņu ar šokolādi liku uz otras bļodiņas ar ūdeni, kas vārījās uz plīts, lai kausējas. Kad šokolāde izkususi (šokolāde kūstot var šķietami saglabāt savu formu, tāpēc iesaku nedaudz ar karotīti pamaisīt, lai noķertu īsto brīdi, kad šokolāde ir izkususi), noņem abas bļodiņas nost no uguns un šokolādē iemaisa sviesta gabaliņus, lai izkūst. Kad sviests izkusis, bļodiņu noņem no karstā ūdens un lai nedaudz padziest, kamēr tiek putotas olas, bet speciāli dzesēt nevajag.

Tagad atbildīgākā daļa – jāatdala olas baltumus no dzeltenumiem. Atceries, ka baltumos nedrīkst nonākt ne piles dzeltenuma, jo tad tie var nesaputoties stingrās putās. Tātad, ja neesi drošs par savu olu dalīšanas prasmi, nedali olas virs īstās baltumu bļodas, bet gan pa vienai olai krūzītē. Kad viena ola sadalīta, ielej baltumu bļodā, kur putosi, un dali nākamo krūzītē. Tā nesabojāsi visus baltumus, ja gadīsies šmuce ar dzeltenumu.

Parasti putošanu sāku ar baltumiem, jo tie ir dikti kaprīzi un tajos nedrīkst nonākt ne grama dzeltenuma un arī ūdens piles nav vēlamas. Tāpēc, lai lieki neriskētu ar to, ka varbūt nenomazgājas vai nenoslaukās pietiekami perfekti putojamās slotiņas un tāpēc izgāžas viss pasākums, sāku ar baltumiem. Ja baltumiem pievieno šķipsniņu sāls, tie labāk saputojas. Kad baltumi saputoti stingrās putās, tos ieliek ledusskapī un ķeras klāt dzeltenumiem.

Dzeltenumus puto ar cukuru līdz cukurs pilnībā izkusis un masa paliek balta. Jāputo ir vismaz 5 minūtes un varēs just, ka olu masa kļūst stingrāka.

Dzeltenumu masā iemaisa kartupeļu cieti un tad pievieno kausētās šokolādes un sviesta masu. Kārtīgi izmaisa.

Pēc tam iecilā olu baltumus, cenšoties neizjaukt gaisīgās putas un reizē iegūt viendabīgu masu.

Iegūto gaisīgo (un garšīgo) mīklu liek trauciņos un cep apmēram 15-20 minūtes.

Cepoties fondanti paceļās. Lai tie nesakristos nedrīkst virināt cepeškrāsns durtiņas.

Pasniegšana.

Pasniedz siltus. Man prasījās klāt tāda aromātiska apelsīnu mērcīte.

Četru sezonu lapā bildē redzams, ka pasniedz izņemtu no formiņas. Iespējams, ka pie vainas bija tas, ka mani fondanti sanāca palieli, bet es nevarēju abus smuki izņemt, jo, ja sanāk kā vajag ar šķidru vidiņu, tie ir pārāk trausli un var izšķīst rokās. Vienu man izdevās izlobīt no formiņas (un tikai tāpēc, ka folija formiņu varēju nolobīt pa gabaliņam), otrs izklīda pa šķīvi. Tāpēc ideālā variantā būtu cept tādās formiņās, kādās var arī smuki pasniegt. Un tad es neliktu apakšā papīru. Vai arī vajag formiņas, kas viegli ņemas nost. Gandrīz prasītos mini tortes formiņas, kam malas taisās vaļā. Jā, piekrītu oriģinālajā receptē teiktajam – formiņas var būt (un šķiet, tas arī būtu vienkāršākais veids, kā izdabūt no tām ārā) bez dibena.

 
7 komentāri

Posted by uz 08/03/2011 in Uncategorized

 

Birkas: ,

7 responses to “Fondant au chocolat

  1. uwa

    09/03/2011 at 18:57

    Ļoti interesantas formiņas. Kur tādas dabūjamas?

     
    • sauliite85

      09/03/2011 at 21:57

      savā virtuves plauktā, kur glabājas folija😀
      salocīju pati: noplēsu no folijas ruļļa apmēram 2x platāku gabalu, kā man vajadzēja formiņas augstumu, pārlocīju uz pusēm, drošībai vēlreiz nolocīju mazu maliņu (to, kas būs augšā), aptinu ap kafijas burku, aizlocīju savienojuma vietu ciet, lai veidojas truba😀 tad apakšmalu ielocīju tā, lai veidojas formiņai dibens. Un formiņa gatava🙂 gribēju ielikt pamācību ar bildēm, bet nesanāk smukas bildes😦

       
  2. Dzintars

    07/09/2011 at 17:12

    Šis ir šokolādes soufflé. faktiski par soufflé sauc metodi, kad olas baltumu atdala no dzeltenuma. Abus atsevišķi uzputo, dzeltenumu sajauc ar galveno masu un tajā iecilā baltumus.

     
  3. Dzintars

    07/09/2011 at 17:18

    Fondantu no formas viegli izdabūt, jo forma ir ietaukota ar sviestu, kas pārkaisīts vai nu ar kakao pulveri vai pūdercukuru. Soufflé pasniedz formā un to ļoti, ļoti retos gadījumos no tās izņem. Tāpēc jums arī tik grūti gāja ar izņemšanu

     
  4. Johna247

    08/05/2014 at 13:32

    Im thankful for the post. Great. kbeaekkebeed

     

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s