RSS

Mana rīta kafija jeb kafijas krēms

11 Mar

Pirms 2 nedēļām biju ciemos, kur mani cienāja ar veikalā pirktu tiramisu. Nu, no tiramisu tur bija tikai nosaukums, jo tas sastāvēja no brūna biskvīta strēmelēm un kaut kā līdzīga kafijas krēmam. (Nu tam, ko no padomju laika kafejnīcām atceramies kā krēma klucīti kādā ķīselī.) Kūka bija garda un tā mani iekārdināja. Pārradusies mājās izraku internetu un pavārgrāmatas un izpētīju receptes. Atlika, tik šim našķim sagaidīt savu kārtu starp izmēģināmajām receptēm. Te nu būs recepte ideālam brokastu našķim. Kāpēc brokastu? Kalorijas padaudz un arī kafija sastāvā.

 

Sastāvdaļas:

200g saldais krējums

4 ēdamkarotes cukura (man bija 3 karotes parastais cukurs un 1 karote vaniļas cukurs)

150ml piens

1 ola

2 ēdamkarotes šķīstošas kafijas

1 ēdamkarote želatīns

 

Pagatavošana:

Ar ¼ krūzi vāroša ūdens aplej kafiju.

Bļodiņā vai krūzītē, ko drīkst karsēt, ar aukstu ūdeni (apmēram 3x vairāk kā želatīns) aplej želatīnu.

Traukā, ko drīkst karsēt, saputo olu ar cukuru, paralēli uzvāra pienu.

Saputoto olu kastā ūdens peldē (olas bļodu liek uz katliņa/bļodiņas, kurā vārās ūdens), nepārtraukti maisot, pamazām sajauc ar vārošo pienu. Maisot karsē līdz masa sāk sabiezēt līdz krējumam līdzīgai konsistencei. Brīdinu, man tam vajadzēja vairāk kā 10 minūtes.

Kad masa sabiezējusi, to noņem no karstuma un izkausē želatīnu – ja graudiņi palikuši sausi, tad uzlej vēl nedaudz ūdens un želatīna trauciņu maisot patur virs/ daļēji iegremdē karstā ūdens. Maisa līdz graudiņi izkūst.

Tad olas-piena maisījumu liek atpakaļ uz karstā ūdens un tajā iemaisa želatīnu un to visu kādu minūti maisot pakarsē.

Ņem nost no karstuma, masā iemaisa kafiju un liek dzesēties. Lai ātrāk atdzistu var maisījuma bļodu ielikt aukstā ūdenī. Lai masa vienmērīgi dzistu, to ieteicams laiku pa laikam apmaisīt.

Kad masa sāk līdzināties ķīselim, ir laiks atsevišķā bļodā saputot saldo krējumu.

Kad krējums pārtapis putukrējumā, tajā iemaisa olas-piena-kafijas masu. Lai to izdarītu vienmērīgāk, var lietot mikseri.

Gatavo masu lej vai nu lielā formā, vai deserta trauciņos un liek ledusskapī, lai dzesējas un sastingst. Ideālā variantā ir no vakara taisīt un no rīta ēst, tātad apmēram 8-12h vēsumā.

(atvainojiet par formas izskatu, viens šokokēks piecepās un iekrāsoja formu😦 )

Labu apetīti!

Komentāri:

nezinu, vai tā tikai mana sliktā karma attiecībā uz želatīnu, bet prasījās nedaudz vairāk par to kārtīgo ēdamkaroti.  Krēms sastinga, bet ne tik stingrs kā ēdnīcās

lēju formā 23x23cm un krēms sanāca apmēram 2cm biezumā

ieteikums dekorēšanai – smuki izskatās pārbērts kakao pulveris + nedaudz šķīstošās kafijas. Kafiju ieteicams nedaudz sasmalcināt, lai nav lieli graudiņi. Mazs kafijas kriksītis ir lieliska aromātiska piedeva, bet liels – nepatīkamas izjūtas

 
Komentēt

Posted by uz 11/03/2011 in Uncategorized

 

Birkas: ,

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s